Placeholder

Medical Ship: M/V YWAM Liberty

M/V YWAM Liberty representerer håp for titusener av mennesker med grunnleggende helse- og samfunnssbehov i Papua Ny-Guinea.

  • Stor lastekapasitet
  • Plass til 8 20-fots containere i lasterom
  • Flere 20-fots containere innredet som tannlegeklinikker, laboratorie, øyekirurgi-klinikk, apotek og snekkerverksted og innstallert i lasterommet

BYGGEÅR

1986, Storbritannia


LENGDE

65.5 meter

FLAGG

Cook Islands

FREMDRIFT

2x Mirrlees Blackstone Diesel
2300kW, Vridbare Ulstein Propeller

BREDDE

12.8 meter

BRUTTO TONNASJE

1753

ØKONOMIFART

12.5 Knot


DYBDE

4.7 METER

PASSASJERANTALL

60 Sengeplasser

 

Skipskontainer-klinikk

Båten vil utrustes med medisinsk utstyr og fasiliteter. Vi ser på muligheten for å ha 4 skipskontainere satt opp som en klinikk i lasterommet med muligheter for tannbehandling og for øye operasjoner.


Placeholder
Placeholder

Historien om M/V YWAM Liberty

24. mars ankommer det 65 meter lange skipet M/V l’Astrolabe havnebyen Townsville i Australia. Da skal Ungdom i Oppdrag overta skipet som har vært i franske hender og operert som et forskningsskip i Antarktisk siden 1988. Skipets nye navn skal bli «M/V YWAM Liberty» Nå seiler isbryteren i tropiske farvann rundt øyene i Papua Ny-Guinea (PNG) og tilbyr helsehjelp til mennesker som har begrenset eller ofte ingen tilgang til dette.

M/V YWAM Liberty er det tredje skipet fra Youth With A Mission (YWAM) Medical Ships, som opererer langs kystlinjen til PNG. Flere nordmenn arbeider på skipene. Dette har gitt organisasjonen viktig erfaring. M/V YWAM Liberty driftes i tett samarbeid mellom YWAM Ships Kona (Hawaii) og UIO (YWAM) Medical Ships Norge.

M/V YWAM Liberty representerer håp og frihet for titusenvis av mennesker i PNG. Helsesituasjonen i landet med syv millioner innbyggere er kritisk. På grunn av bosettingsmønsteret og mangel på infrastruktur blir det ofte sagt om PNG at dette er et av verdens vanskeligste land å tilby helsehjelp. En av 13 dør før de fyller fem år, mens en av syv kvinner dør i barnefødsel.

Siden 2010 har skipene fra YWAM Ships gitt flere hundre tusen mennesker og helsearbeidere helsehjelp og trening i grunnleggende helsetjenester.

Tidligere statsminister i PNG, Sir Rabbie Namaliu, er Beskytter av YWAM Medical Ships. Han uttrykker stor glede over Ungdom i Oppdrag (UIO) Norges innsats i å anskaffe et nytt skip, og hvordan dette vil medføre en sterkere innsats i PNG. «Over 84 prosent av befolkningen på PNG bor utenfor urbane områder. Hospitalskipene er med å overvinne isolasjon og tilbyr helsehjelp og utdanning. M/V YWAM Libertys store kapasitet istandsetter oss til å tilby hjelp til ytterligere flere mennesker. Dette begeistrer meg!» sier Sir Rabbie Namaliu.

Ungdom i Oppdrags innsats baseres på en invitasjon fra landets myndigheter. De har tydelig uttrykt et ønske om at YWAM Medical Ships skal øke sin kapasitet. Myndighetene i landet er med å delfinansierer driften av skipene. I tillegg har myndighetene også gitt større eiendommer til organisasjonen for at de skal bygge landbasert helseutdanning. Hele landet har kun ca 70 tannleger. Dette sier noe om behovet for utdanning og det er en egen tannklinikk om bord på M/V YWAM Liberty.

Jan Alnes (30) kommer fra Godøy utenfor Ålesund. Han er i dag kaptein på M/V YWAM PNG, en av de andre flytende klinkkene som YWAM Medical Ships opererer i Papua Ny-Guinea. Han reiste på sin første tur i 2014, og har jobbet på skipet siden januar 2016.
«Jeg gjør dette fordi jeg ønsker å bruke mine evner og min utdanning til å hjelpe andre mennesker», sier han.

Alnes forteller at M/V YWAM Liberty har svært mange muligheter som plattform for helse- og utviklingsarbeid. «Det er havgående og kan nå de ytre øyene rundt PNG. Helikopterdekket kan gjøre at vi kan sende team til utilgjengelige steder innlands. Det har også et stort lasterom som kan fylles med forsyninger, terrengbiler og kontainere», sier han.

Foruten Jan Alnes, er det ofte flere nordmenn som arbeider om bord i de andre skipene som YWAM opererer i PNG. «"Liberty" gir tjenestemuligheter til mange flere nordmenn som vil reise ut i misjon», sier Andreas Nordli, leder av Ungdom i Oppdrag, «Det er behov for leger, tannleger, sykepleiere, frivillige og maritimt mannskap».